vrijdag 1 juni 2012

Inspiratie

Zelf gebruik ik het woord 'inspiratie' niet vaak, omdat ik het wat afgezaagd vind. Maar ik ervaar begeestering (germanisme), heilig vuur (ook een cliché) en flow (modieus cliché) gelukkig wel.
Die inspiratie kan komen van kinderen op een school die ademloos luisteren als ik voorlees of die een verrassende vraag stellen. Maar ook een bericht in de krant of een dialoogje dat ik opvang, kan leiden tot een verhaal, gedicht of misschien zelfs een heel boek. Schrijfcursisten die zichzelf verrassen of overtreffen, maken me blij met het werk dat ik doe.
Ook collega's kunnen een inspiratiebron zijn, zo heb ik vandaag weer eens ervaren. Als kleine zelfstandige werk ik meestal solitair en daarom is het soms zo leuk om collega-schrijvers of collega-trainers te ontmoeten.
Meer dan tien jaar werk ik als freelancer voor Schouten & Nelissen waarvoor ik bedrijfstrainingen schriftelijke communicatie geef. Dit organisatie- en adviesbureau biedt onder meer trainingen aan op het gebied van persoonlijke effectiviteit, management, conflicthantering en communicatie. Vandaag was er een inspiratiedag voor freelance trainers, waarbij collega's workshops gaven uit hun eigen praktijk. Het was nog lastig om te kiezen uit het rijke aanbod.
Zelf koos ik voor een workshop mindfulness, een over improvisatietechnieken en een over het werken met statusverschillen. In die laatste twee workshops zat beweging, rollenspel en theater. Heerlijk om met spel als middel duidelijk verhoudingen en mechanismes te zien in contact tussen mensen.
Voor de buitenstaander heeft het gauw iets geforceerds als twee volwassenen met het grootste plezier het kinderliedje 'In de maneschijn' zitten te zingen, met bijbehorende grote gebaren, of wanneer in een andere opdracht overdreven over een bananenschil wordt uitgegleden.
Mijn vragen aan de collega's
 (klik om te vergroten)
Maar het gaf mij veel energie om met positieve mensen bezig te zijn die ín zijn voor ontdekking en ontwikkeling.

In de lunchpauze koos ik voor een netwerk-event (oké, ook al bijna een cliché): Bites & Business, waar bedenkster Marijke Krabbenbos ons met de 'enveloppenmethode' begeleidde.
Je zet een vraag aan je tafelgenoten op een enveloppe en die gaat vervolgens rond. Eerst kwam ik niet verder dan een flauw: Ik heb geen vraag, heb ik nu een probleem?
Maar toen bedacht ik dat deskundigen op het gebied van presenteren mij wellicht konden helpen met een vraag over Powerpoint. Op welke manier zou ik het beste kunnen leren zulke presentaties te maken? Of is dat inmiddels achterhaald en kan ik me beter meteen storten op Prezi?
Enkele tips van collega's
(klik om te vergroten)

Aan het eind van de lunch kreeg ik mijn enveloppe terug met maar liefst 11 briefjes met uiteenlopende tips en antwoorden. Ook kwamen er mooie ruilaanbiedingen in de trant van: leer ik jou Powerpoint, vertel jij me hoe ik een boek moet schrijven.
Die enveloppenmethode is een eenvoudig, maar krachtig middel tot uitwisseling, bemoediging en kennis delen.
Collega's, bedankt!

http://www.bitesenbusiness.nl/
Schouten & Nelissen, mijn opdrachtgever voor bedrijfstrainingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten